Kari Ikan Kembung






Bahan-bahan :

- Ikan kembung
- 1 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 tangkai daun kari
- 1 paket rempah kari ikan
- Santan ( RM2 / sekotak kecil santan )
- Air
- Garam dan ajinamoto
- Sedikit air asam jawa
- 2 biji tomato dibelah empat




Cara memasaknya :


1] Mayang bawang merah dan bawang putih. Kemudian tumiskan.

2] Masukkan daun kari.

3] Masukkan rempah kari ikan yang dibancuh sedikit air.

4] Biarkan ia sedikit kering, masukkan santan.

5] Tambahkan sedikit air.

6] Tambah garam dan ajinamoto.

7] Masukkan air asam jawa.

8] Bila mendidih, masukkan ikan kembung.

9] Masukkan tomato.

10] Biarkan seketika dan tutup api.




Selamat mencuba :)





Credit : Resepi Mak Tercinta




No comments:

Post a Comment