Daging Kurma







Bahan-bahan :

- Daging
- 4 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- Sedikit halia
- Sedikit minyak masak
- 2 biji bunga cengkih, 
- 2 biji bunga lawang
- 2 biji buah pala
- Sedikit kulit kayu manis
- 1 paket rempah kurma
- Santan ( RM2 / sekotak kecil santan yang dicampur sedikit air / separuh kelapa )
- Sedikit kerisik ( kelapa goreng ditumbuk hingga pecah minyak )
- Garam dan gula
- 1 keping asam keping
- 2 biji ubi kentang yang dibelah empat



Cara memasaknya : 


1] Rebus daging hingga empuk.

2] Kisar bawang merah, bawang putih dan halia.

3] Panaskan minyak. Masukkan bunga cengkih, bunga lawang, buah pala dan kulit kayu manis.

4] Kemudian tumis bawang tadi.

5] Masukkan rempah kurma yang telah dibancuh sedikit air.

6] Masukkan daging bersama air rebusannya.

7] Biarkan ia sedikit kering. Kemudian masukkan santan.

8] Masukkan kerisik.

9] Tambah garam dan gula secukup rasa.

10] Masukkan 1 keping asam keping.

11] Masukkan ubi kentang.

12] Biarkan kuah hingga sedikit kering dan biar hingga masak.



Selamat mencuba :)




Credit : Resepi Mak Tercinta





No comments:

Post a Comment