Bahan-bahan :
- Daging
- 4 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- Sedikit halia
- Sedikit minyak masak
- 2 biji bunga cengkih,
- 2 biji bunga lawang
- 2 biji buah pala
- Sedikit kulit kayu manis
- 1 paket rempah kurma
- Santan ( RM2 / sekotak kecil santan yang dicampur sedikit air / separuh kelapa )
- Sedikit kerisik ( kelapa goreng ditumbuk hingga pecah minyak )
- Garam dan gula
- 1 keping asam keping
- 2 biji ubi kentang yang dibelah empat
Cara memasaknya :
1] Rebus daging hingga empuk.
2] Kisar bawang merah, bawang putih dan halia.
3] Panaskan minyak. Masukkan bunga cengkih, bunga lawang, buah pala dan kulit kayu manis.
4] Kemudian tumis bawang tadi.
5] Masukkan rempah kurma yang telah dibancuh sedikit air.
6] Masukkan daging bersama air rebusannya.
7] Biarkan ia sedikit kering. Kemudian masukkan santan.
8] Masukkan kerisik.
9] Tambah garam dan gula secukup rasa.
10] Masukkan 1 keping asam keping.
11] Masukkan ubi kentang.
12] Biarkan kuah hingga sedikit kering dan biar hingga masak.
Selamat mencuba :)
Credit : Resepi Mak Tercinta
No comments:
Post a Comment