Tapai Pulut


Image result for tapai pulut


Bahan-bahan :

- 1 kg beras pulut
- 1 biji ragi
- 1 sudu besar gula
- Beberapa helai daun pisang



Cara Memasaknya :


[1] Rendam beras pulut terlebih dahulu selama 30 minit.

[2] Kemudian basuh beras pulut seperti basuh beras biasa.

[3] Kukus beras pulut tadi selama 15 minit.

[4] Angkat dan rendamkan sekejap periuk berisi beras pulut tadi ke dalam besen yang berisi air.

[5] Kukus lagi sekali beras pulut tadi selma 10 minit. 

[6] Kemudian sejukkan pulut di atas dulang.

[7] Hancurkan ragi.

[8] Taburkan diatas pulut menggunakan penapis dan gaul hingga rata.

[9] Taburkan gula dan gaul hingga rata.

[10] Bungkus kecil-kecil dengan daun pisang. Buat sampai habis.

[11] Masukkan semua tapai ke dalam besen. Bungkus besen dengan kain. Biarkan ia selama 1-2 hari sehingga ia berbau tapai / kemanis-manisan.

[12] Kemudian barulah simpan dalam peti sejuk.

[13] Sedia untuk di makan.



Selamat mencuba :)




Credit : Resepi Mak Tercinta





No comments:

Post a Comment