Bahan-bahan :
- 1 kg tepung gandum
- 1 senduk marjerin ( dicairkan )
- 2 biji telur
- 2 sudu besar santan
- Daun kari
- Air secukupnya
- 1 sudu besar serbuk kari daging / ayam
- 1 sudu besar serbuk cili
- 5 sudu besar serbuk kari
- Garam secukupnya
Kisar halus :
- 1 sudu besar ketumbar
- 1 1/2 sudu kecil jintan manis
- 1 1/2 sudu kecil jintan putih
- 5 tangkai daun kari
- 1 sudu udang kering
Cara Membuatnya :
[1] Campurkan tepung gandum dan mentega bersama bahan font yang berwarna. Gaul hingga menjadi seperti serbuk roti.
[2] Masukkan telur dan santan. Gaul hingga sebati.
[3] Masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut.
[4] Tekan di atas acuan biskut siput.
[5] Panaskan minyak dan goreng hingga separuh masak, masukkan beberapa helai daun kari ke dalam kuali.
[6] Goreng hingga garing dan rangup.
[7] Angkat dan toskan minyak. Biarkan sejuk dan simpan dalam bekas kedap udara.
Selamat mencuba :)
Credit : Mr Google
No comments:
Post a Comment