Ikan Keli Berlada


Image result for ikan keli berlada


Bahan-bahan :

Part A
- 2 biji cili merah
- 3 biji cili api
- 2 ulas bawang merah
- 1/2 ulas bawang besar
- Sedikit halia

Part B
- Ikan keli
- Serbuk kunyit
- Garam
- Gula
- Ajinamoto
- 3 sudu besar cili boh



Cara memasaknya :


1] Basuh ikan keli dengan air dan tepung gandum. Cuci hinga bersih.

2] Gaul ikan keli dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Biarkan seketika dan goreng.

3] Setelah siap digoreng, angkat dan toskan.

4] Kisar kesemua bahan part A.

5] Masukkan bahan yang siap dikisar tadi ke dalam kuali ikan tadi. ( buang sedikit minyak ikan tadi ). Tumiskan.

6] Masukkan cili boh.

7] Tambahkan garam, gula dan ajinamoto secukup rasa.

8] Tambah sedikit air.

9] Masukkan sedikit air asam jawa.

10] Masukkan ikan dan tutup api.  




Selamat mencuba :)



Credit :Resepi Mak Tercinta








No comments:

Post a Comment