Bahan-bahan :
Part A
- 2 biji cili merah
- 3 biji cili api
- 2 ulas bawang merah
- 1/2 ulas bawang besar
- Sedikit halia
Part B
- Ikan keli
- Serbuk kunyit
- Garam
- Gula
- Ajinamoto
- 3 sudu besar cili boh
Cara memasaknya :
1] Basuh ikan keli dengan air dan tepung gandum. Cuci hinga bersih.
2] Gaul ikan keli dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Biarkan seketika dan goreng.
3] Setelah siap digoreng, angkat dan toskan.
4] Kisar kesemua bahan part A.
5] Masukkan bahan yang siap dikisar tadi ke dalam kuali ikan tadi. ( buang sedikit minyak ikan tadi ). Tumiskan.
6] Masukkan cili boh.
7] Tambahkan garam, gula dan ajinamoto secukup rasa.
8] Tambah sedikit air.
9] Masukkan sedikit air asam jawa.
10] Masukkan ikan dan tutup api.
Selamat mencuba :)
Credit :Resepi Mak Tercinta
No comments:
Post a Comment