Sayur Lemak Putih Terung






Bahan-bahan :

- 1 ekor ikan kembung / ikan selayang
- 2 ulas bawang merah
- Sedikit lada hitam
- Santan ( sekotak kecil / RM 2 )
- 2 biji terung
- 1 biji lada hijau
- Garam dan gula 



Cara memasaknya :


1] Rebus ikan.

2] Tumbuk bawang merah dan lada hitam. Masukkan ikan yang telah direbus dan dibuang tulangnya dan tumbuk bersama sekali lagi.

3] Satukan santan, terung yang telah dipotong, lada hijau yang telah dihiris dan bahan yang di tumbuk tadi ke dalam periuk.

4] Tambah garam dan gula secukup rasa.

5] Kemudian, panaskan atas api.

6] Masukkan sedikit air.

7] Kacau dan biarkan hingga masak.





Selamat mencuba :)




Credit : Resepi Mak Tercinta





No comments:

Post a Comment